Work in progress: Karolina Brobeck & Mina Karami | Olsson & Gerthel

Work in progress: Karolina Brobeck & Mina Karami

De två Malmöbaserade skulptörerna, Karolina Brobeck och Mina Karami, har i ett nytt samarbete tagit fram serien SANT. Serien ställs ut hos oss på Olsson & Gerthel i utställningen Work in progress som pågår under Southern Sweden Design Days, och som sedan står kvar till och med den 24 juni. Vi har även passar på att prata mer med formgivarna om deras nya serie och deras designprocess.

Berätta om skulpturserien SANT

- Vi har jobbat växelvis i processen, där jag kommit med idén om en tvådelad skulptur. Sedan har Mina utformat olika skulpturer utifrån det. Det har också varit väldigt intressant att se vad slutresultatet landat i. Jag själv hade aldrig kommit fram till detta formspråk som Mina gjort.

Berätta om designprocessen. Hur kan vägen mot en färdig slutprodukt se ut?

- Oftast är det en undersökande process, eller att jag utgår från en form eller idé. Som dessa skulpturer. Det började med att jag hittade en rostig gammal bilfälg på vägen, och började göra prototyper efter den – tvådelade skulpturer. Jag gillade grundidén men var inte nöjd med resultatet, så då frågade jag Mina Karami om hon hade lust att vara med och formge skulpturen. Med Minas lekfulla formspråk blev det verkligen något som blev intressant.

Hur vet man om det är bra nog?

- Så här, jag sätter upp begränsningar i mitt arbete för att hitta inspiration och utmaningar i mitt skapande. Utefter det kan jag tycka att “nu är det bra nog”.

Vad tar man utgångspunkt i? Var finner man inspiration?

- Jag fick en idé om att göra något skulpturalt med “IKEAs platta paket”-funktion i lera. Det blev också en motreaktion utifrån ljusstakarna som jag gör. Där är det väldigt många som gått sönder under frakten. Utgångspunkten har vuxit utifrån det haveriet.

När vet du att du har nått en färdig slutprodukt?

- Jättebra fråga. Och svårt att definiera ett svar. Men jag brukar ha tidsaspekten som en gräns. En produkt får inte ta för lång tid att producera, det ska finnas en rimlighet i objektets slutpris.

>> Läs mer om Karolina Brobecks, Mina Karamis och de andra formgivarnas verk här <<

  • Privat
  • Företag
Meny