Work in progress: Lisa Hilland | Olsson & Gerthel

Work in progress: Lisa Hilland

Lisa Hilland är en Malmöbaserad formgivare, och grundare av varumärket Mylhta. Under Southern Sweden Design Days och utställningen Work in progress kan du se både den omtalade pallen Mylhta Stool, spegeln Gloria Mirror och rumsavdelaren Spira – i ett helt nytt utförande – i vår utställning. Samtidigt passar vi på att fråga Lisa om designprocessen bakom hennes vackra möbler.

Berätta om serien Spira

-Spira är en hyllning till naturen, svenskt hantverk och till trä och träproduktion. Inspirationen är hämtad från klassiska pinnstolar, men formen är vidareutvecklad för att fullt ut lyfta fram det svarvade träets skönhet i en samtida design. Svarvtekniken är en av de äldsta teknikerna som finns för att förädla trä och kan spåras ända tillbaka till Egypten och 1300-talet f.Kr.

Möblerna i serien Spira tillverkas av skickliga hantverkare i Wigells Stolfabrik i småländska Malmbäck. Fabriken, som startades redan år 1868, räknas som Sveriges äldsta stolfabrik och har fortfarande sina rötter fast förankrade i genuin hantverksskicklighet och utsökt formgivning, där man aldrig tummar på vare sig kvaliteten i produktionen eller materialet som används.

Trä är inte bara ett vackert material, utan det har också otroligt många fördelar. Trä är en förnyelsebar materialkälla och en växande skog absorberar koldioxid, vilket är bra för miljön. Det finns även studier som visar att trä i arkitektur, inredning och möbler har en positiv och stressreducerande effekt på oss människor. “Back to nature” är alltså bra för både miljön och vårt psykiska välbefinnande!

Berätta om designprocessen. Hur kan vägen mot en färdig slutprodukt se ut? Hur vet man om det är bra nog?

- Vägen dit består av en lång process, jag vänder och vrider på designen, går på den från olika infallsvinklar. När jag känner att designen i sig får en egen personlighet och ett liv oberoende av mig så är den klar. Lite som en fågelunge som hoppar ur boet, provar sina vingar och ger sig av på ett eget äventyr.

Det bästa jag vet är när jag ser att andra människor tar till sig min design och använder den för att skapa något eget. Det kan vara hemma hos någon eller när stylister och inredare använder designen för att skapa ett eget verk, en inredning eller miljö. Då har jag gjort ett bra jobb!

Vad tar man utgångspunkt i? Var finner man inspiration?

- Att arbeta med hållbarhet och långsiktig kvalitet sitter djupt rotat i mig, naturen är min största inspirationskälla. Sedan barnsben har jag varit mycket i naturen med min familj, i Jämtland har vi egen mark med skog. Jag fick lära mig att ge tillbaka till naturen av min morfar när han levde. Mina föräldrar avverkade skogen för att bygga en stuga och då gick jag med morfar och planterade granskott. Det har präglat mig för livet. Jag vill skapa långsiktigt hållbar design och när jag tar ett stycke material från naturen vill jag framhäva materialet inneboende karaktär och skönhet så vackert jag bara kan.

När vet du att du har nått en färdig slutprodukt?

- Jag processar mycket, vrider och vänder på designen. Det är många bitar som ska på plats; funktion, estetik, kvalitet, material, hållbarhet. Det är lite som en sjungande kör som tränar om och om igen, plötsligt är tonen ren och allt stämmer.

>> Läs mer om Lisa Hillands och de andra formgivarnas verk här <<

  • Privat
  • Företag
Meny