Work in progress: Rickard Grönkvist | Olsson & Gerthel

Work in progress: Rickard Grönkvist

Under utställningen Work in progress som pågår under Southern Sweden Design Days och ända fram till den 24 juni hänger flera fotografier av fotografen Rickard Grönkvist i vår butik. Vi har så klart även passat på att fråga Rickard hur processen ser ut i hans skapande.

Berätta om din fotoserie Untitled

- Det här var bara en ren slump. Sommaren år 2016 gick jag runt på Amsterdams gator och där i en gränd såg jag ett öppet fönster och en gardin som sträckte ut sig majestätiskt. Det var nästan en lite ockult feeling, som om den fick mänskliga drag. Gardiner av det materialet är tacksamma… polyester, tror jag… de har så sensuella smekande rörelser och ger väldigt oregelbundna former.

Jag smällde av några bilder och lät hela serien ligga ostört. Som helhetsbilder är de faktiskt ganska tråkiga, miljön runt omkring gifte sig inte med de fladdrande gardinerna. Jag kände att det störde. Men så en dag, augusti år 2020, tog jag fram bilderna på nytt. Denna gång med en ny blick och en bekvämare hållning i mitt skapande, att våga beskära kraftigt kändes därför okej. Ibland kan gamla bilder få nytt liv.

Berätta om din process. Vad letar du efter när du fotograferar?

- Det blir ofta motiv som präglas av ett färgglatt, grafiskt eller minimalistiskt uttryck. Gator, fordon, hus, skräp, ödsliga områden, industriella element är några av de platser och motiv som lockar. Jag dras till de lite mer isolerade delarna av en stad. Kanske en parkeringsplats, en öde tomt. Gärna opolerat och skitigt. Platser med spår av mänsklig aktivitet ger glimtar och berättelser, här kan jag också agera ostört. Ibland kan man hitta guldkorn när man sållar bland alla bilder framför skärmen. Att se det stort blir ändå avgörande i slutändan. Sättet man redigerar bilder på ändras också med tiden och gamla bilder kan därför få ett nytt liv som till exempel “gardin-serien”. Jag räds inte för att beskära kraftigt eller ta bort störande element. Med en kraftig kamera kan jag gå nära inpå och ändå behålla en bra upplösning. Det blir också en mognadsprocess i hur man arbetar. Ibland funkar inte foton fristående utan lämpar sig bättre i en serie.

Var finner man inspiration?

- På senare tid har jag försökt urholka ett samband mellan mig som person och de motiv jag tilltalas av. Vad försöker de säga mig, vad vill jag berätta? I höstas gjorde jag en slags rannsakan och tror mig klivit in i en ny fas. På ett plan finns här en lekfullhet, på ett annat ett slags vemod, drömmer som inte uppfyllts, isolering. Och här i ligger det intressant, att förena lek med allvar. Jag älskar filmer och försöker ibland skapa små berättelser genom bildserier. Ett hänglås, en tom sprayflaska kan säga ganska mycket. Fotografer som tilltalar mig är bland annat Tova Mizard, William Eggleston, Mitch Epstein, Larry Sultan, Philip-Lorca diCorcia, Mary Ellen Mark. Och Aki Karuismäkis genialiska filmer.

>> Läs mer om Rickard Grönkvists och de andra formgivarnas verk här <<

  • Privat
  • Företag
Meny