Utställning: Shape-shifters | Olsson & Gerthel

Utställning: Shape-shifters

Formgivarna Axel Landström och Victor Isaksson Pirtti bakom studion Lab La Bla är just nu aktuella med utställningen Shape-shifters hos oss på Olsson & Gerthel. I samarbete med Swedese sätter Lab La Bla svensk möbelhistoria och hantverkstradition under en samtida lupp, för att undersöka hur små förändringar i process och material kan påverka ett uttryck.

Shape-shifters knuffar undan dem traditionella uppfattningarna av våra mest folkkära möbelkändisar för att göra rum åt ett parallellt universum där nya intryck kan ta plats.

Lab La Bla-minos

År 1999 kröntes Lamino till århundradets möbel, och än idag har stolen kvar sin plats i rampljuset. En tidlös möbelkändis som varje svensk antingen känner till eller åtminstone har hört talas om. En av formgivarnas vänner beskrev hur stolen väckte minnen av en dysfunktionell familj, en annan om besök hos psykologen. För andra var stolen synonym med lata pappor och en andningspaus i sommarstugan.

Lab La Bla inspirerades av att lyssna på alla dessa vitt skilda upplevelser, och hur de flesta pratade om Lamino som om det var en person – snarare än ett ting. Förkroppsligat i deras iterationer av möbeln finner man kollektiva minnen av kärlek, sorg och ljumma sommarkvällar. Dessa berättelser “shape-shiftar” och kommer till liv i en slags schizofren harmoni i deras tre “Lab La Bla-minos”.

Flower

I projektet har Lab La Bla frågat sig vilka nya formspråk som kan gömma sig i en väl beprövad och specialiserad produktionsprocess. Möblerna utgår från en produktionsanalys av Swedeses formpressade bord Flower. När oregelbunden spontanitet ges utrymme i en strömlinjeformad industriproduktion blottas skavanker och hålrum, dessa imperfektioner täcks och lappas samman med maskeringstejp. Bordet Flower har vänts, speglats, förlängts och staplats ovanpå varandra, och därmed tolkats till en ny produkt – fixerad i ett skissliknande tillstånd. I detta tillstånd uppstår en dialog mellan material, form och process som kan besvara frågan: How can things shape-shift?

Besök utställningen

Utställningen pågår mellan den 19-22 maj, som en del av Southern Sweden Design Days, och finns att se på Olsson & Gerthel på Engelbrektsgatan 9 i Malmö.

  • Privat
  • Företag
Meny