Guide: Allt du behöver veta om mattor! | Olsson & Gerthel

Guide: Allt du behöver veta om mattor!

Mattor är tveklöst en av hemmets mest betydande accessoarer. Knyt snyggt ihop en soffgrupp eller matgrupp, håll fötterna varma på det kalla golvet, undvik repor från möbler och förbättra akustiken. Sist men inte minst har de också en väldigt bra förmåga att skapa en visuell helhet som får hemmet att kännas som just ett hem.

På Olsson & Gerthel förespråkar vi alltid kvalité, vilket också syns i vårt ständigt växande sortiment. Vi förstår också att man inte gärna chansar när man ska köpa matta, inte minst online. Därför har vi nu tagit fram en stor mattguide som innefattar allt du behöver veta, så att du kan göra ett klokt köpbeslut för dig och ditt hem. Här hittar du för- och nackdelarna med kelimmattor, ryamattor, handtuftade mattor, plastmattor och mycket mer!

Innehållsförteckning

Var ska mattan användas?

Välj rätt mått

Vilken typ av matta passar dig bäst?

Material

Skötselråd

Var ska mattan användas?

Vilken typ av matta du bör köpa beror till stor del på i vilket rum den ska placeras. En matta i hallen ska kanske vara både vändbar och lite mer stryktålig, medan den i vardagsrummet gärna får ha lite mer fokus på att skapa värme och komfort.

Vi rekommenderar alltid alla våra kunder att köpa till en undermatta för i stort sett alla våra mattor. Även om man för stunden kanske inte känner att man vill lägga mer pengar än vad man redan gjort, sparar man in dem i längden. Du reducerar nämligen slitage på både golv och matta.

Tips: När du köpt en ny matta och äntligen ska få rulla ut den över golvet, får du inte glömma bort att först dammsuga golvet noggrant. Detta för att eliminera risken att något hårt gruskorn eller liknande hamnar under mattan. Trots sin till synes nätta storlek kan det nämligen riva upp och skada undersidan av mattan med tiden vid daglig friktion!

VardagsrummetVardagsrummet är det rum där allt från fredagsmys med familjen till sena festkvällar med gäster tar plats. Både estetik och komfort blir därför ett måste. Här behöver man inte ta lika stor hänsyn till eventuella fläckar från spill och fläckar som i köket, men det är alltid en god idé att ändå ha den aspekten i åtanke.

Letar du efter ett alternativ som ger vardagsrummet en mjuk och varm känsla, som även ger smuts och fläckar ett bra motstånd, rekommenderar vi en tuftad matta i ull. Värt att tänka på är att våra pälsiga vänner också uppskattar komforten. Tänk därför över ditt färgval på mattan. Har du en svart hund eller katt är en vit matta kanske ett mindre praktiskt val, åtminstone för den som helst inte dammsuger minst en gång i veckan!

Ryamattor har blivit allt mer populära igen och utstrålar en stark hemtrevlig känsla med en mysfaktor som är lika visuell som fysisk. En nackdel för pedanten, men fördel för den motsatta, är att det är svårt att se om mattan faktiskt är smutsig och dammig. En filmkväll kan enkelt resultera i mängder av chipssmulor som sedan tar sig ner till botten av den långhåriga mattan. Däremot har dessa, då främst de av större mått, en bra påverkan på rummets akustik.

Tips: Om du väljer en ryamatta bör den vändas då och då, för att du ska kunna slå ut den smuts och de smulor som dammsugaren aldrig riktigt tycks bita på. Dammsug sedan golvet ordentligt innan du vänder den om. Läs mer om skötselråden för ryamattor längre ner.

Köket eller matsalen


Beni Ourain-matta under matgrupp bestående av Sjuan och Superellips.

Köksmattan blir ofta utsatt för både smuts och slitage, då vi både rör oss mycket i just köket samt att både mat och dryck så lätt kan råka hamna på golvet. Det självklara valet blir i de flesta fall en stryktålig matta som är enkel att rengöra. Eftersom vi spenderar så pass mycket tid i köket blir mattan i köket eller matsalen utsatt för slitage i betydligt högre grad än i många andra rum.

 • Kelimmattor/vävda mattor: Dessa fungerar ypperligt under matgruppen i matsal och kök eftersom de är ganska täta och i nästan alla fall vändbara. Skulle en sida börja se märkbart sliten ut kan du alltid vända den om för ett nytt och fräscht utseende. Ofta kan detta också bli räddaren i nöden om du råkar ut för en stor fläck som inte går att få bort.
   
 • Plastmattor: För barnfamiljer med småbarn kan en plastmatta vara ett praktiskt och tidsparande alternativ. Storleken gör den omöjlig att få plats i tvättmaskinen, men är ändå avsevärt mycket lättare att rengöra än exempelvis en kelimmatta då man kan använda golvmoppen eller handtvätta den i badkaret.

Utseendemässigt kan det vara väldigt snyggt med en ryamatta, alternativt en knuten eller tuftad matta, under en matgrupp. Detta är dock ett mer lämpligt alternativ om du har en matsal som främst används vid middagsbjudningar. Vid mer frekvent användande, där du dagligen drar in och ut matstolarna, har de en betydligt sämre hållbarhet.

Tips: När du placerar en matta under matgruppen är det alltid värt att tänka över färgvalet. Om du är intresserad av en ljusare färg som vit, beige eller ljusgrå bör den också vara lätt att rengöra.

Hallen


Grid från Asplund som gångmatta

Precis som i köket, rör vi oss också väldigt mycket i hallen. Eftersom utrymmet i många fall är både smalt och avlångt finns det inte så många valmöjligheter när det kommer till placeringen av hallmattan. Kanske glömde man matlådan på morgonen och snabbt springer in utan att ta av sig skorna eller så kanske småbarnen glatt trampar förbi dörrmattan efter en lekstund i sandlådan.

Har man en bra dörrmatta och undviker att trampa på hallmattan med skorna kan man dock välja ganska fritt bland både typ och material. Det kan underlätta vardagen om du väljer ett smutståligt material som ull, alternativt bomull som är lätt att tvätta.

En annan möjlighet här är en plastmatta. Inte bara tenderar de att erbjuda en stor färgskala och mängder av olika mönster - de kan i de allra flesta fall tvättas i tvättmaskin. På så vis behöver du inte heller bli gråhårig varje gång någon råkar smutsa ner mattan. Det finns också många gånger en stor variation av former, vilket gör det enkelt att hitta både en gångmatta eller något mer kvadratiskt eller runt.

Sovrummet


Mattan Star från Asplund

Inte helt olikt vardagsrummet, skapar vi gärna en mysig stämning även i sovrummet. Valen av sovrumsmatta skiljer sig därför inte heller sig särskilt mycket. Med en kraftig ryamatta eller en lite fluffig tuftad ullmatta blir det genast betydligt mycket lättare att sätta ner fötterna på golvet om morgnarna, istället för direkt på det där kalla vintergolvet.

Tips: Har du dammallergi, eller bara är extra känslig mot damm, är det en god idé att välja en lite slätare och tunnare matta. Du bör till exempel undvika en långhårig ryamatta eller en tuftad matta. De samlar nämligen på sig en hel del damm som lätt kan börja skapa obehag. Detsamma gäller om du trots allergi mot pälsdjur har en hund eller katt, då deras hår lätt tar fäste i dessa.

Badrummet


Badrumsmattan Giacomo 170 från Missoni Home

Som ni säkert redan vet, är fukt och textilier inte alltid den bästa kombinationen. Samtidigt är det nog få av oss som tycker om att ställa ner sina blöta fötter direkt på golvet efter en dusch eller ett härligt bad. Här passar det därför ypperligt med en frottématta, exempelvis i bomull. Dessa har en fantastisk uppsugningsförmåga och torkar snabbt vid upphängning, precis som en vanlig handduk. Samtidigt kan man tvätta dem om och om igen.

Ett annat, kanske mindre miljövänligt alternativ är vanliga plastmattor. Även om de har ett material som står sig relativt väl mot fukt, kommer de på ganska kort tid bli utslitna av att ständigt maskintvättas. I takt med att vi som samhälle blir allt mer måna om miljön blir det också vanligare att välja en frottématta. Du behöver då inte heller ständigt köpa nya mattor.

Välj rätt mått

Måtten har en otroligt stor påverkan på både estetik och funktion. Här är det ytterst viktigt att du noga mäter upp hur stor matta du kommer att behöva.

För soffgruppen

I vardagsrummet kan man generellt sett välja fritt utefter tycke och smak gällande färg, mönster och typ av matta. Du får därmed otroligt stora möjligheter att verkligen få rummet att se ut precis som du vill. Däremot spelar mått, form och placering allt större roll. Här kan man naturligtvis bli något begränsad beroende på hur rummets planlösning och storlek ser ut.Här ser du ett exempel på en placering med en matta på 170x240 centimeter. Detta sättet fungerar optimalt ihop med en soffa på 200-240 centimeter. Som tumregel kan man säga att mattan inte bör vara kortare än vad soffan är lång. Man kan sträcka sig upp till en soffa på 260 centimeter, men det bör ses som ett absolut gränsfall.


Denna uppsättning visar en vardagsrumsmatta på 200x300 centimeter. Har du en lite kortare 2-sitssoffa blir detta ett snyggt val tillsammans med två fåtöljer, alternativt en likadan soffa mittemot. Hela soffgruppen blir snyggt inramad samtidigt som man skapar en mysig, lite omfamnande atmosfär att sitta i.Även här ser du en 200x300 centimeter stor matta, denna gången tillsammans med en 3-sitssoffa. Här finns det naturligtvis betydligt fler sätt att placera allt från sidobord, soffbord och fåtöljer på. Man håller därmed också sina möjligheter öppna och kan enkelt möblera om och komplettera efter behov.

Tänk på: När du placerar en hel möbel på mattan ska du också alltid använda ordentliga tassar avsedda för just det ändamålet. Tänk också på att exempelvis en fåtölj som står på både parketten och på mattan bör ha rätt tassar för respektive ben!

För matgruppen

Ett av de vanligaste misstagen när det kommer till mattan under matgruppen är att man baserar sitt köp enbart på bordets mått - och helt glömmer bort stolarna. Mattan är då alldeles för liten, vilket leder till att hela matgruppen känns förkrympt. Det skapar också irritation när stolarnas bakben ständigt fastnar i mattkanten eller när mattan bubblar sig och man snubblar till. Kanterna får också ett fult slitage som blir svårt att dölja.
I detta exemplet kan du se ett 200x90 centimeters matbord över en matta på 200x300 centimeter, tillsammans med sex styck stolar med ett djup på strax under 50 centimeter. Detta blir väldigt snyggt, även om man optimalt ska ha åtminstone 60 centimeters utrymme för stolarna mellan bord och mattkant. För större mattor krävs det dock ofta att man måttbeställer, om man inte väljer ett mindre matbord.Bilden ovan visar ett runt matbord med en diameter på 120 centimeter. Eftersom stolarna har ett djup på närmare 50 centimeter har vi lagt till en rund matta på 240 centimeter. Detta ramar snyggt ihop hela matgruppen och som du ser har man även gott om plats att dra ut stolarna på.

Tips: Mät gärna matbordets bredd och längd, eller diameter, för att sedan lägga till djupet på matstolarna. Då får du snabbt en uppfattning om de vanliga standardmåtten passar eller om du behöver göra en specialbeställning.

Under sängen i sovrummet

Inte bara material och mattsort spelar in när det kommer till att ge sovrummet en mysig, ombonad känsla. Placeringen är också viktig. Likt placeringen under matgruppen vill man också ofta knyta samman möblemanget i sovrummet med en stor matta. Har man däremot lagt ner mycket pengar på ett vackert trägolv vill man kanske hellre lyfta fram det naturliga inslaget, istället för att dölja det. Se några placeringsexempel nedan.
 Att placera mattan under två tredjedelar av sängen ger dig gott om utrymme att skapa enhetlighet bland sovrumsmöblerna, samtidigt som du alltid kan ställa ner fötterna på mattan istället för direkt på golvet. I detta exempel ser du en europeisk King Size på 180x200 centimeter över en matta på 200x300 centimeter.Exemplet visar två mindre rektangulära mattor på 80x150 centimeter, placerade på vardera sida om sängen. En snygg variant som också är praktisk för dammallergiker, då du lätt kommer åt dammtussarna under sängen. Ställer du sängbenen på båda mattorna glider de inte runt och blir lätta att dammsuga.

Måttbeställda mattor

Beroende på hur din planlösning och inredningsstil ser ut, räcker kanske inte alltid de mer vanliga måtten på 140x200, 160x230, 170x240 och 200x300 cm riktigt till. Då kan du köpa en måttanpassad matta för att skräddarsy din inredning och på ett snyggt sätt knyta ihop mat- eller soffgruppen. Flera av varumärkena i vårt sortiment erbjuder detta alternativet, dock främst de som specialiserar sig på enbart mattor som till exempel Kasthall och Linie Design.

Varierande mått vid tillverkning

Det är väldigt svårt att tillverka en matta med ett exakt mått, inte minst om de är handgjorda. Många högkvalitativa, handvävda modeller från exempelvis Marocko, Indien och Turkiet tillverkas fortfarande enligt flera hundra år gamla traditioner. Du som går i köptankar och som noga mätt upp i vardagsrummet eller matsalen bör därför vara medveten om att måttskillnader på runt 5% kan förekomma.

Vilken typ av matta passar dig bäst?

Kelimmattor


Anna, Inga och Olsson ur vår egen kollektion

Kelimmattor är snyggt vävda orientaliska mattor som ofta är randiga eller kommer med ett färgsprakande mönster. Den största fördelen med dessa är att de så gott som alltid är vändbara. Man får på så vis en fördubblad livslängd mot särskilt slitage från solexponering eller smutsfläckar som inte vill försvinna.

Många använder kelimmattor i vardagsrummet eftersom de skapar en väldigt hemtrevlig atmosfär. En inredningsmetod är att placera flera olika kelimmattor omlott för att bilda en stor inbjudande matta. Detta skapar ett väldigt unikt uttryck där du verkligen får möjlighet att sätta din personliga prägel på rummet.

Handtuftade mattor


T
uftade mattan Raw Rug från HAY

Handtuftade mattor tillverkas ofta i härliga naturmaterial som bland annat ull med en vacker, ofta skuren, lugg. Modeller med en lugg av öglor förekommer också. Resultatet blir oavsett metod en riktigt mjuk och behaglig matta.

Viktigt att tänka på: Använd aldrig en handtuftad matta på ett golv med golvvärme. Detta då värmen tenderar att mjuka upp eller rent av smälta limmet till den grad att både trådar och tyg på baksidan lossnar. Det finns därefter ingen möjlighet att reparera skadan och mattan kommer inte heller att godkännas som en reklamation.

Ryamattor

Tillsammans med de handtuftade mattorna delar ryamattorna först plats när det gäller att höja mysstämningen. De passar därför som handen i handsken i både vardagsrum och sovrum. Det mysiga utseendet tar även fysisk form, vilket gör den underbar att sitta och stå på. Har man knarrande golv eller ett lite ekande rum kan även en stor ryamatta förbättra akustiken.

Nackdelen med en ryamatta är dock att de är lite mer omständliga att dammsuga. Man måste följa luggen medhårs för att inte slita ut den och man bör även kamma den regelbundet med en mindre kratta för att utseendet ska hålla i sig med åren. Eftersom mycket damm lätt fastnar i de långa håren kan de också vara besvärliga för allergiker och den överkänsliga.

Material

Ull

HAY Peas Ullmatta
Ullmattan Peas från HAY

Ullmattor är ett populärt val av många olika anledningar. Förutom att de slitstarka och hanterar smuts väldigt bra, är det också naturligt flamskyddat tack vare dess höga halter av kväve. Tillsammans med det faktum att man oftast färgar ullmattor med naturliga pigment drar du därför in betydligt mindre hälsofarliga kemikalier i hemmet.

Köper man en ullmatta ska man alltid satsa på kvalité. Visuellt tillför de då en väldigt exklusiv, men ändå hemtrevlig och familjär känsla. När man lägger lite extra pengar på kvalité kommer även livslängden på mattan att bli längre, förutsatt att man sköter om den på rätt sätt.

Bomull


Bomullsmattan Block från House Doctor

Fördelarna med en bomullsmatta är att de är relativt lätta att tvätta och hålla rena, samtidigt som de också håller länge om man tar hand om dem. Jämfört med andra material så bleks bomullsmattor snabbt, vilket är uppskattat av många då tonerna ofta mjukas upp på ett snyggt sätt. Detta är dock en smakfråga.

Även om de flesta mattor krymper i tvätten är nackdelen med bomullsmattor är att de krymper ungefär 5% procent på bredden och 8% på längden efter en tvätt i 30 grader. När du väljer ut din matta är det därför bra välja ett lite generösare mått för att den inte ska krympa allt för mycket och förstöra den sammanknytande harmonin med soff- eller matgruppen.

Viskos

Den rosa viskosmattan Cover Rose från danska Linie Design
Viskosmattan Cover Rose från Linie Design

Många har fastnat för viskosmattor tack vare det eleganta uttryck som fibrerna utstrålar. Materialet är också otroligt mjukt och skönt att sätta ner fötterna på. Viskosmattor karaktäriseras också av sina visuella egenskaper, vilka påminner väldigt mycket om sammet, då de påverkas mycket av ljus i olika vinklar.

Plast

Plastmattor kommer med stora möjligheter när det kommer till färger och mönster. Det är också den typ som är absolut lättast att tvätta och hålla ren. Fläckar avlägsnas ofta snabbt med några snabba drag med golvmoppen eller trasa och mindre storlekar går att köra i tvättmaskin.

Ser man till den mer miljövänliga biten så är det dock ett betydligt sämre val. Materialet är nämligen varken naturligt eller särskilt hållbart. Jämför man en plastmatta med exempelvis en högkvalitativ ullmatta kan man dock nästan välja att kalla den för en förbrukningsvara. Av miljövänliga skäl har vi på Olsson & Gerthel därför också valt att inte ha några plastmattor i vårt sortiment.

Skötselråd

När man köper matta ska man alltid lägga mycket tanke bakom sitt val. Väljer man en lite mer exklusiv matta av hög kvalité medföljer naturligtvis även ett högre pris. Då är det också en självklarhet att man ska vårda den för att hålla livslängden så lång som det bara går.

Dammsug mattan regelbundet

Som regel ska man helst dammsuga sin matta åtminstone en gång i veckan. Många väntar nämligen först tills damm och smuts blir synligt innan de dammsuger. Trots att det är en väldigt simpel, om än tråkig, hushållssyssla finns det faktiskt även här några tips att ha i åtanke. Tips som både förlänger mattans utseende och håller hemmet fritt från damm.

 • Se till att dammsugarpåsen inte är full. Dammsuger du en tuftad ullmatta kan du räkna med att påsen fylls upp snabbt - inte minst om mattan är relativt ny. Annars finns det risk för att du bara föser runt dammet och trycker ner det djupare i mattan.
   
 • Avsluta städningen på mattan. Om du dammar av TV:n, fönsterkarmarna och soffbordet i vardagsrummet rör du upp mängder av damm i luften. Det är därför en god idé att spara mattan till sist under städningen.
   
 • Använd alltid det plana munstycket utan borste. Här ska du också vara noga med att använda dig av inställningen utan borste, vilken är anpassad för just mattor. Om du inte gör det kommer du att utsätta din matta för onödigt slitage med tiden.
   
 • Dammsug inte som om du klipper gräset. Texturen i en matta är sällan helt symmetrisk, därför är det lätt hänt att du missar både damm och smuts om du inte för munstycket fram och tillbaka ur flera olika vinklar.

Sedan skiljer även dammsugningstekniken sig mellan olika typer av mattor. En tunn och tätvävd kelimmatta kan enkelt dammsugas lite hur som helst. Däremot ska man vara lite mer försiktig med exempelvis en långhårig ryamatta. Här ska munstycket helst följa mattan medhårs för att inte slita ut den mer än nödvändigt. Man ska därmed inte heller dammsuga tvärs över, utan hellre i mindre drag.

Vi vill även vara noga med att rekommendera att inte piska mattorna, utan istället helt förlita dig på din trofasta dammsugare. Piskar man mattorna finns det nämligen en stor risk att du anstränger dem till den grad att bristningar uppstår.

Tips: Har du valt en matta med i ett naturmaterial som ull eller liknande kommer de alltid med ett överskott av fibrer. Genom att börja dammsuga den dagligen under den första tiden blir du av med dem snabbare.

Rotera mattan regelbundet

Beroende på möblering av exempelvis soffgruppen kommer din matta att slitas ut mer på somliga områden än andra. Har du exempelvis soffbordet över en stor del av vänstra halvan kommer man naturligtvis gå betydligt mer på den högra. Genom att vrida mattan ett halvt varv fördelar du slitaget jämnt.Likt klädda möbler blir även mattor påverkade av solljus. Har du ett stort fönster nära mattan, som täcks av halva matbordet eller delar av möblemanget i vardagsrummet, kommer den med tiden att skilja i färg gentemot den sida som legat i skuggan. Här rekommenderar vi att du både roterar mattan och stänger persiennerna på somrarna om du inte är hemma.

Fläckborttagning

Beroende på vilken typ av mat, dryck eller mindre aptitliga substanser som kommit i kontakt med din matta, finns det mängder av olika tekniker och metoder att tillgå för att återställa mattan till sitt ursprungliga skick. Den gemensamma nämnaren för de flesta av dessa olyckor är att det blir lättare att åtgärda ju snabbare du agerar.

 • Torra fläckar: En metod som vi på Olsson & Gerthel brukar använda oss av när det kommer till gamla, torra fläckar är att försiktigt behandla med diskmedel. Av erfarenhet har vi märkt att diskmedlet Yes har fungerat bäst. Här skummar du upp diskmedlet med lite ljummet vatten, så att det inte ligger koncentrerat. Fukta sedan en svamp och tvätta försiktigt bort fläcken. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
   
 • Rödvinsfläckar: Den ljusa mattans största fiende. Skulle du spilla rött vin på din matta gäller det att snabbt lägga på vanligt, ofärgat hushållspapper för att suga upp fläcken. Du ska absolut inte gnugga och trycka för hårt. Häll sedan över lite vitt vin över fläcken och låt det stå en stund. Den röda färgen kommer att avta, eller rent av försvinna, och du kan sedan tvätta försiktigt med diskmedel enligt ovan.
   
 • Stearin och tuggummi: För att inte smeta ut stearinfläckar och tuggummi kan du enkelt kyla ner dem med en isbit så att de stelnar. Placera isbiten rakt på fläcken, utan att gnugga eller trycka för hårt. När det hårdnat kan du försiktigt skrapa och plocka bort resterna. Behandla sedan med lite vatten och diskmedel.
   
 • Oljor och fett: Dessa kan du ofta råda bot på med ett ph-neutralt rengöringsmedel. Tänk dock på att det ska vara fritt från blekningsmedel och vara särskilt anpassat för ju den typ av matta som du har. Var även noga med att du får bort alla rester av medlet, då det annars kan leda till allergier.
   
 • Övriga fläckar: Spiller du mat eller om hunden visat sitt missnöje över din sovmorgon mitt på mattan kan du försiktigt lyfta bort allt med papper. Tänk på att lyfta så rakt upp som möjligt för att undvika att det sprids ut. Använd sedan lite ljummet vatten och diskmedel. Avsluta rengöringen med nytt rent vatten. Detta fungerar även utmärkt för vätskor som läsk, juice och kaffe.

Tänk på: När du behandlar en fläck med vatten på en ullmatta är det viktigt att vattnet inte är för varmt. Annars finns det nämligen en risk att mattan krymper vid området du tvättat och lämnar efter sig en deformation. Detta kan du motverka genom att placera en tyngd på mattan efter det att den har fått torka lite.

Hur ofta ska man tvätta mattan?

Detta är naturligtvis väldigt individuellt, men de flesta mattor ska tvättas väldigt sällan eller inte alls. En matta i material som bland annat bomull, lin eller ull förlorar nämligen sin naturliga lyster från fibrernas fetter redan vid den första tvätten. Du ska därför dammsuga mattan ordentligt varje vecka, och gärna lite mer genomgående ungefär var tredje månad.

Självklart är det också av betydelse vilken typ av matta du valt, såväl i vilket rum den ligger placerad och hur den används. En liten badrumsmatta ska exempelvis tvättas betydligt oftare än en stor vardagsrumsmatta.

 • Kelimmattor, ryamattor, handtuftade och vävda mattor: På Olsson & Gerthel rekommenderar vi att du lämnar in dessa mattor hos en professionell tvättare. Plantvätt med hjälp av extraktionsmetoden bör användas, med stor hänsyn till både temperatur och vattenmängd gentemot materialet i mattan.
   
 • Plastmattor: De flesta plastmattor kan tvättas i tvättmaskin, men det är ofta storleken som avgör om det är möjligt eller inte. En mindre plastmatta för hall eller badrum går ofta in i tvättmaskinen, medan en större variant kan handtvättas i ett badkar.

Viktigt: Har du köpt din matta efter ett väldigt exakt mått för att passa under mat- eller soffgruppen bör du tänka på att bomullsmattor och ullmattor, men också andra material, ofta krymper något efter tvätt. Krympmån kan variera mellan 3-8% beroende på material.

Tips: Planerar du att överlåta tvättning av mattan till någon annan är det otroligt viktigt att du väljer en fackman - en professionell och utbildad person som är specialiserad på just det. Var också uppmärksam på att få garantier för din matta och undersök gärna om tvättaren du är intresserad av har några dåliga omdömen från tidigare kunder.

Tänk på: Har din matta impregnerats med ett flamskyddsmedel kommer detta att försvinna helt under tvättningen. Efteråt behöver du därför impregnera den på nytt för att återställa flamskyddet.

Om du valt att tvätta din matta på egen hand är det viktigt att du hänger upp den på tork på rätt sätt. En randig matta bör alltid hängas som på bilden ovan, för att minska risken att ränderna färgar av sig på varandra. Likaväl bör du hänga upp mattan över flera tvättlinor så att den torkar ordentligt från både ovan- och undersida.

 • Privat
 • Företag
Meny